måndag 28 mars 2011

Radiohjälpen beviljade ansökan till buss för handikappde

 Va´glad man kan bli. Öppnade posten till Stiftelsen. Ett stort vitt kuveret från Radiohjälpen. Hjärtat bankade!
För nästan 4 månader sen satt jag på Smyrna Home i staden Ooty, 2 200 m.ö.h. och skrev en ansökan med hjälp av de som arbetar på handikappcentret. Det regnade, blåste och strömmen gick titt som tätt.
Nu fanns svaret i kuvertet jag med iver sprättade upp. Radiohjalpens styrelse har beslutat att bevilja 110 000 kr..................Den gamla bussen hade kört backe upp och backe ner i alla dessa serpentinvägar i 7-8år. En dag uppkom en brand i motorn, barnen räddades ut på gatan. Nu skall de alltså få en ny buss. Tack alla som stöder Radiohjälpen!
Barnen från handikappcentret med anställda och vid en fest  i det gröna på Smyrna Home. den gamla bussen syns i bakgrunden.
De funktionshindrade barnen uppträder sittande. De svänger färgglada pinnar  i takt med musiken. Rungande applåder! Deras självförtroende växer, de fortsätter sjunga.
Kolla Smyrnaskolornas tävlingar och uppvisningar i sport i bloggen som de har på Smyrna Sri Lanka <www.smyrnamissionhouse.blogspot.com>  Blåsiga halländska hälsningar, Margit

torsdag 17 mars 2011

Vad vore vi utan skolgång? Man kan hjälpa en och en!

Hej! Visst känns det roligt när man kan hjälpa någon. Som den katolske prästen Abbé Pierre sa redan i början av 1900-talet,´ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon´.

Innan jag ens kände till detta citat så tänkte jag ofta så när jag som 23-åring vandrade fram på gatorna i Nuwara-Eliya på Sri Lanka. Det vimlade av barn som inte gick i skolan. Otänkbart att inte få gå i skola, tänkte jag.
Så började vi undervisa 7 barn i lilla Smyrnakyrkan. Lärarinnan kunde läsa, skriva, sjunga, baka och laga mat. Det räckte mer än väl!De blåmålade bänkarna fick bli bord och man satt på golvet.

Idag finns det 5 skolor på olika platser för barn som annars aldrig skulle haft en chans 
att ens kunna skriva sitt namn. Deras liv är förändrat. De lyckligt lottade barnen som redan går i skola men inte kan fortsätta för det blir för dyrt får också hjälp på Hjälpstationen Smyrna. Jo, det är faktiskt så, på Sri lanka och i Indien där vi också har skolor måste barnen själva skaffa uniform, skor, böcker, skolväska etc.etc. har man inte detta är man inte välkommen.
Här hämtar barn som tillhör en faddergrupp sina saker de behöver och allt bokförs noggrant. de har tidigare fått sina kläder etc. Vill du vara med och stödja en grupp? Meddela så får du info.
Vi stöder också en skola i Indien dit barnen får komma redan som 3-4 åringar. Det är barn från fattiga familjer som aldrig skulle kunna mäta sig med rikemans barn om inte de får denna hjälp. Här får de omsorg, kunskap, engelska och datorundervisning. De hämtas i bussar från byarna runtomkring Kotagiri i Nilgirisbergen. Föräldrarna skickar med mat för lunch och måste ta en hel del ansvar.

Undervisningen, böcker etc. hjälper Stiftelsen Hjälp Margit Hjälpa till med gm gåvor som kommer in.
Vill du stödja denna skola? Där finns 187 barn och man köar för att få plats. MEN den är enbart till för de som inte ha råd att skicka barnen till andra mycket dyrare förskolor och skolor. Barnen kan gå i denna skola till klass 5. Då är de färdiga att konkurrera med de som gått på skolorna med höga avgifter och kommer från välbärgade hem. Och varför skulle inte dessa barn i en enkel Smyrnaskola få denna möjlighet?
På skolorna finns också plats för dans och lek

Barnens rättigheter enligt FN:s deklaration, mat, kläder, bostad, skolgång, rent vatten, sjukvård. Varje människa är född fri och lika i värde och rättigheter. Hej då, Margit!